Nieuw onderzoek toont een genetische oorzaak van lymfoom bij honden

Als dierenarts met meer dan 40 jaar ervaring, heb ik bij honden en katten veel gevallen van kwaadaardige ziekten (kanker) gediagnosticeerd. Dierenartsen hebben al lang de predisposities van het ras van sommige kankers zoals lymfosarcoom erkend. We hebben nu bewijs van een genetische rol in de ontwikkeling van deze kanker.

Lymfoom is een kwaadaardige ziekte van de verschillende lymfeweefsels. Tot voor kort bleef de oorzaak slecht begrepen, maar geavanceerd genetisch onderzoek opent vele deuren.

Canine lymfoom of lymfoom-sarcoom is een van de meest voorkomende kankers bij honden, volgens caninecancer.com. Honden ontwikkelen spontaan lymfoom en de aanleg van bepaalde rassen geeft genetische risicofactoren aan. Volgens de National Canine Cancer Foundation lijken Boxers, Bull Mastiffs, Basset Hounds, Saint Bernards, Scottish Terriers, Airedales en Bull Dogs een verhoogd risico te lopen op deze ziekte (Broad Institute voegt Cocker Spaniel, Golden Retriever en Irish Wolfhound toe), maar lymfoom kan van invloed zijn op elke hond, ongeacht ras, op elke leeftijd.

Recente ontwikkelingen hebben ons begrip van de genetische basis van kanker verbeterd. Met behulp van een techniek voor DNA-sequencing van lymfomen van drie hondenrassen (Boxer, Cocker Spaniel en Golden Retriever), bestudeerden onderzoekers van tien Amerikaanse en internationale instellingen voor diergeneeskunde en menselijke geneeskunde de genetische mutaties in B- en T-cel lymfomen van deze rassen. Ze toonden mutatiepatronen die indicatief zijn voor een genetische oorzaak voor de ziekte. Hun resultaten werden op 16 september gepubliceerd in Genome Research.

Dit nieuwe bewijs van genetische oorzaken kan van onschatbare waarde zijn voor ons vermogen om de ziekte te voorkomen door selectief fokken van honden en genetische counseling van mensen.

De Canine Health Foundation meldt dat, volgens Jessica Alfoldi, PhD, een senior auteur van de studie, de resultaten niet alleen gunstig zijn voor honden, maar ook voor menselijke metgezellen die de ziekte delen.

Doorbraken in dergelijke ziekten kunnen grote invloed hebben op de ontwikkeling van nieuwe diagnostische en behandelingsmethoden in de menselijke geneeskunde.

Als u vragen of opmerkingen heeft, moet u altijd uw dierenarts bezoeken of bellen. Ze zijn uw beste hulpmiddel om de gezondheid en het welzijn van uw huisdieren te garanderen.

Bekijk de video: Leven met kanker - Jules Solhier (April 2020).

Loading...