Osteosarcoom (botkanker) bij honden

Osteosarcomen vertegenwoordigen slechts 5% van alle tumoren bij honden, maar 80-90% van de maligniteiten waarbij het bot betrokken is. Veel vaker voorkomend bij honden van grote rassen, is osteosarcoom een ​​agressieve botkanker die vaak amputatie van de aangedane ledemaat in combinatie met chemotherapie vereist om tijdelijke verlichting van deze ziekte te bieden.

Welke honden lopen risico op het ontwikkelen van osteosarcomen?

Osteosarcomen treffen over het algemeen oudere honden van grote of grote rassen. De gigantische rassen lopen het grootste risico voor het ontwikkelen van osteosarcoom onder andere Duitse Doggen, Sint Bernards, Grote Pyreneeën, Newfoundlands, Berner Sennenhonden en Ierse Wolfshonden. Grote rassen zoals Rottweilers, Labradors, Golden Retrievers, Shepherds, Dobermans, Weimaraners en Boxers lopen ook een verhoogd risico. Het is geen algemeen voorkomende tumor bij honden van kleine rassen en komt zelden voor bij katten. Terwijl oudere honden vaker osteosarcomen ontwikkelen, lijkt er ook een verhoogde incidentie te zijn bij honden van één tot twee jaar oud. Mannelijke honden hebben een verhoogde incidentie van osteosarcomen. Gecastreerde en gesteriliseerde honden lijken een hoger risico te lopen op het ontwikkelen van osteosarcoom

Wat zijn de symptomen van osteosarcomen bij honden?

De symptomen van osteosarcomen hangen vaak nauw samen met hun locatie. De meeste osteosarcomen ontwikkelen zich op de ledematen van honden onder de elleboog of in de buurt van de knie. De tumoren vormen zich gewoonlijk op of nabij de groeischijven. Aangetaste honden hebben vaak een uitgesproken zwelling van het bot. Deze tumoren produceren vaak pijn en worden voor het eerst gedetecteerd als kreupelheid in de aangedane ledemaat. Bij sommige honden is het eerste teken dat osteosarcoom aanwezig is, een fractuur op de plaats van de tumor.

Röntgenstralen onthullen vaak een karakteristiek botpatroon dat, in combinatie met geschiedenis en ras, de ontwikkeling van een osteosarcoom kan aangeven. Tot 90% van deze tumoren zullen op het moment van diagnose last hebben van uitzaaiingen naar de longen, maar vanwege de kleine initiële grootte van de metastasen, zal minder dan 10% aanvankelijk op een thoraxfoto verschijnen. Vanwege deze hoge incidentie van uitzaaiingen worden alle honden met osteosarcomen behandeld alsof ze metastasering naar de longen hebben, ongeacht de bevindingen op de eerste longröntgenfoto's. Bot-scans kunnen worden aanbevolen om te zoeken naar osteosarcoom in andere botten. Metastase van het osteosarcoom naar de longen of andere organen is de meest voorkomende doodsoorzaak bij honden met deze tumor.

Osteosarcomen zullen af ​​en toe op verschillende locaties verschijnen en eveneens kunnen andere tumortypen in eerste instantie een osteosarcoom lijken te zijn. Vanwege deze mogelijkheid wordt een biopsie aanbevolen als er onduidelijkheid bestaat over de diagnose. Fungal-botinfecties kunnen vergelijkbare symptomen en uiterlijk op een röntgenfoto produceren, dus een schimmelcultuur wordt vaak uitgevoerd om de diagnose te verduidelijken.

Een bloedtest voor totale alkalische fosfatase en botalkalinefosfatase voorafgaand aan een operatie kan informatie over de prognose opleveren. Over het algemeen geldt: hoe hoger de waarden, hoe slechter de diagnose.

Wat is de behandeling van osteosarcoom bij honden?

Osteosarcoom is een agressieve, zeer gemetastaseerde kanker waarvoor een intensief behandelingsprotocol vereist is. Zodra de tumor positief is geïdentificeerd als een osteosarcoom, wordt de aangedane ledemaat meestal geamputeerd. Na de amputatie wordt meestal een chemotherapiecursus gestart. De meest succesvolle geneesmiddelen zijn carboplatine en cisplatine. Carboplatine is duurder, maar veiliger en gemakkelijker toe te dienen. Doxorubicine wordt soms ook gebruikt, meestal in combinatie met carboplatine. Een gekwalificeerde dierenarts-oncoloog is vaak de beste bron van informatie en hij of zij zal op de hoogte zijn van de nieuwste protocollen voor chemotherapie. De levensverwachting van een hond met een goed geïdentificeerd en behandeld osteosarcoom varieert sterk, maar kan een jaar of langer naderen.

Omdat osteosarcomen zeer pijnlijk zijn, moeten, als de ledemaat niet wordt geamputeerd, therapieën om de pijn te verlichten worden opgenomen. Stralingstherapie wordt soms gebruikt om de pijn te verminderen. Hoewel het de progressie van de ziekte niet significant beïnvloedt, verbetert het de kwaliteit van leven bij veel honden enorm. Daarnaast worden pijnstillende medicijnen gebruikt.

In zeldzame gevallen waarbij de tumor klein en op de juiste plaats is, zijn enkele operaties uitgevoerd om de ledematen te sparen, maar dat is meestal niet het geval. Bij deze operatie wordt het aangetaste bot verwijderd en vervangen door een bottransplantaat en uitgeplaat. Er zijn potentiële complicaties met deze procedure, waaronder de ontwikkeling van een infectie, een herhaling van de tumor en het falen van het bottransplantaat om te "nemen".

Is osteosarcoom bij honden te voorkomen?

Het lijkt niet dat osteosarcoom kan worden voorkomen. Vanwege enkele sterke rascorrelaties moet elke stam die een geschiedenis van osteosarcoom heeft, voorafgaand aan de fokkerij nauwkeurig worden onderzocht. Helaas begrijpen we de oorzaak van osteosarcoom niet volledig, maar hopelijk als onze kennis verbetert, kunnen we effectievere behandelingen en vroege diagnostische tests blijven bieden.

Artikel door: Veterinary & Aquatic Services Department, Drs. Foster & Smith

Bekijk de video: Het verhaal van hond Jip, van 4 naar 3 poten. (April 2020).

Loading...