Pokkenvirusinfectie bij vogels: oorzaken, tekenen, behandeling en preventie

Een gezonde kanarie

Pokkenvirusinfecties worden het vaakst waargenomen bij kanaries die buiten zijn gehuisvest, jonge papegaaien en recent gevangen wilde vogels. Er zijn veel verschillende soorten pokkenvirussen; sommige hebben alleen betrekking op bepaalde vogelsoorten, andere op verschillende soorten. Het kanariepokkenvirus bijvoorbeeld treft alleen kanaries en vogels die kunnen kruisen met kanaries.

Hoe wordt pokkenvirus overgedragen?

Pokkenvirus wordt overgedragen door het virus in te nemen of in te ademen. Muggen kunnen het virus overbrengen en uitbraken komen vaker voor bij vogels die zijn gehuisvest in kooien of volières buiten. Het virus kan ook het lichaam van de vogel binnenkomen via een reeds bestaande wonde of open zweer. Ten slotte kunnen instrumenten en apparatuur die worden gebruikt in handvoeding voor babyvogels het virus overdragen. De incubatietijd is vijf tot tien dagen.

Wat zijn de tekenen van pokkenvirusinfectie?

Klinische symptomen kunnen variëren, maar er zijn drie algemene vormen van de ziekte. Bij een uitbraak kan meer dan één vorm van de ziekte worden gezien.

Vorm van ziekteVogels vaak aangetasttekenen
Cutaan (droge pokken)Raptors, PsittacinesNopjes ontwikkelen zich op de veerloze gebieden van de vogel, inclusief de benen, voeten, nares, snavel en rond de ogen. De knobbeltjes ontwikkelen zich tot puisten die openbreken en korsten vormen, en kunnen secundair geïnfecteerd raken met bacteriën of schimmels. Als het oog hierbij betrokken is, kunnen rode deksels, afscheiding, ontsteking van het hoornvlies, staar en een gekrompen oog optreden. Sommige laesies kunnen erg groot zijn en kunnen tot 6 weken of langer aanwezig zijn.
Diphtheroid (Wet Pox)Passerines, blauw-fronted Amazones, Pionus-papegaaienConjunctivitis is vaak het eerste teken van de ziekte. Vervolgens ontwikkelen zich grijze tot bruine laesies in de binnenkant van de mond, op de tong en kunnen zich uitstrekken tot in de slokdarm. De vogel kan moeite hebben met eten en drinken. Laesies kunnen zich op en rond de ogen vormen, soms met ernstige zweren van het hoornvlies en blijvende schade aan het oog.
bloedvergiftigendKanaries, FinchesTekenen komen in het algemeen plotseling voor en veel lichaamssystemen kunnen hierbij betrokken zijn. De vogel kan meerdere tekenen van ziekte vertonen, waaronder pluizige veren, verlies van eetlust en lethargie. Ze ontwikkelen longontsteking, met als gevolg cyanose, en velen sterven binnen 2 tot 3 dagen.

Hoe wordt een pokkenvirusinfectie vastgesteld?

De diagnose van een pokkenvirusinfectie wordt vaak gesteld door microscopisch onderzoek van cellen die zijn verkregen door een laesie af te nemen, het materiaal op een glaasje te plaatsen en het te bevlekken. Microscopisch onderzoek van biopsieën en het isoleren van het virus uit aangetaste weefsels kan ook diagnostisch zijn.

Hoe wordt een pokkenvirusinfectie behandeld?

Er zijn geen medicijnen die het virus doden, dus de behandeling omvat ondersteunende zorg om de vogel te helpen herstellen. Vitamine A kan worden toegediend aan papegaaien om de gezondheid van de huid en voering van de mond en de slokdarm te verbeteren. Antibiotica en antischimmelmiddelen kunnen worden gebruikt om secundaire infecties te voorkomen of te behandelen. Sondevoeding kan nodig zijn bij sommige vogels die niet zullen eten. Korstjes rond de ogen kunnen worden verzacht met vochtige kompressen. Probeer NOOIT de korstjes te verwijderen. Oftalmologische zalven kunnen worden gebruikt als de ogen worden aangetast.

Hoe wordt pokkenvirusinfectie voorkomen?

Om een ​​uitbraak van pokkenvirus te beheersen:

  • Voorkom blootstelling van vogels aan muggen met behulp van schermen.
  • Gebruik het pokkenvirusvaccin dat beschikbaar is voor de specifieke soort, bijv. Duiven, duiven, kanaries of psittacinen, om gezonde vogels te vaccineren.
  • Isoleer getroffen vogels van de anderen. Voed en behandel altijd de gezonde vogels voordat u voor de zieke vogels zorgt. Was de handen goed na het omgaan met zieke vogels.
  • Gebruik aparte apparatuur voor het handmatig voeren van elke vogel. Reinig en desinfecteer voedsel- en watergerechten, alle instrumenten of materialen die worden gebruikt bij het voeren van de hand, en alle andere apparatuur die in contact komt met orale afscheidingen van vogels. Geschikte ontsmettingsmiddelen omvatten 1% kaliumhydroxide (KOH), 2% natriumhydroxide (NaOH) en 5% fenol.
  • Bescherm vogels tegen wonden, omdat het pokkenvirus het lichaam kan binnendringen door een pauze in de huid of open zweer.

Artikel door: Veterinary & Aquatic Services Department, Drs. Foster & Smith

Bekijk de video: VARPOX (Pokken vaccin by duiven) Hoe te gebruiken. (April 2020).

Loading...