IJzervereisten bij honden

Functie van ijzer

Als primaire functie combineert ijzer met koper (Cu) en eiwit om hemoglobine te vormen, het molecuul in rode bloedcellen dat zuurstof draagt. IJzer is ook nodig om bepaalde enzymen in het lichaam normaal te laten functioneren.

Dieetbronnen van ijzer

IJzer wordt gevonden in lever, mager vlees, vis, volle granen en peulvruchten. De meeste commerciële huisdierenvoedingsmiddelen bevatten een zeer beschikbare vorm van aanvullend ijzer om te helpen aan de voedingsbehoeften te voldoen.

Dagelijkse ijzerbehoefte

Honden en katten moeten 36,4 mg ijzer per dag krijgen voor elk pond voedsel dat ze eten (op basis van droge stof). Het ijzer moet een andere vorm hebben dan ijzeroxide of ijzercarbonaat.

IJzeropname

IJzer wordt voornamelijk geabsorbeerd vanuit de dunne darm. Het lichaam heeft een constante toevoer van ijzer nodig, omdat rode bloedcellen slechts ongeveer 110 dagen leven en dan sterven en moeten worden vervangen.

Ijzertekort

Een tekort aan ijzer resulteert in de ontwikkeling van bloedarmoede (lager dan normaal aantal rode bloedcellen). Bij bloedarmoede met ijzertekort zijn ook de grootte van elke rode bloedcel en de hoeveelheid hemoglobine die het bevat verminderd. Symptomen van bloedarmoede zijn verminderde groeisnelheid, zwakte en verhoogde vatbaarheid voor stress of ziekte. Dieren met ijzertekort kunnen ook constipatie ontwikkelen.

Puppy's en kittens kunnen worden geboren met minder dan normale ijzeropslag als hun moeders tijdens de zwangerschap onvoldoende ijzer ontvingen. Aanvullend ijzer aan de moeder toedienen, terwijl verpleging dit gebrek aan reserves niet kan goedmaken, omdat deze behandeling het ijzergehalte van de melk niet verhoogt. Puppy's en kittens met deze aandoening ontwikkelen vaak bloedarmoede door ijzertekort tijdens de verpleegperiode.

IJzertoxiciteit

IJstoxiciteit is zelf uiterst zeldzaam; te veel ijzer in het dieet kan echter de absorptie van fosfor verstoren.

Artikel door: Veterinary & Aquatic Services Department, Drs. Foster & Smith

Loading...