Bacteriën: een oorzaak van tandplak en tandsteen

Tandheelkundige problemen zijn de meest voorkomende aandoening waarmee we als dierenarts te maken hebben. De overgrote meerderheid van deze problemen doet zich voor tijdens de volwassenheid en de ouderdom. Slechte adem, verkleurde tanden, afzettingen op het oppervlak van de tanden of rood en geïrriteerd tandvlees zijn allemaal tekenen van gebitsproblemen. Al deze aandoeningen hebben een gemeenschappelijke factor - Bacteriën.

plaque op de tanden van een hond


Bacteriën spelen een belangrijke rol bij de vorming van tandplak en tandsteen. Bacteriën leven op resten van voedsel in de mond. Wanneer bacteriën zich combineren met speeksel en voedselresten in het kanaal tussen de tand en het tandvlees, vormt zich plaque en hoopt zich op de tand op. Wanneer bacteriën in de plaque blijven groeien en als calciumzouten worden afgezet, hardt de plaque uit tot een kalksteenachtig materiaal dat tandsteen wordt genoemd.

Na verloop van tijd banen de bacteriën zich een weg tussen het tandvlees en de tanden, waardoor het tandvlees en de diepe, benige structuren van de kaak loskomen van de tanden. Nu hebben we wat wordt genoemd parodontale ziekte. Zonder behandeling vormen zich onder het tandvlees zakken bacteriën die abcessen vormen. Deze pusholten kunnen langs het tandvlees verschijnen en de tand verder van het tandvlees scheiden, waardoor meer voedsel en bacteriën zich kunnen ophopen en het proces wordt voortgezet.

Parodontitis is ernstig en is onomkeerbaar. Het kan geavanceerde therapie en grondige plaque controle vereisen om progressie van de ziekte te voorkomen. Parodontitis veroorzaakt rood, gezwollen, gevoelig tandvlees, terugwijkend tandvlees, bloedend tandvlees, orale pijn en disfunctie en slechte adem.

Helaas beperkt het probleem zich niet tot de mond van de hond. Geïrriteerd en verzwakt tandvlees zorgt ervoor dat bacteriën de bloedbaan kunnen binnendringen en door het lichaam kunnen worden getransporteerd, waardoor mogelijk interne organen zoals het hart, de lever en de nieren worden geïnfecteerd. Mondziekten kunnen ook het gedrag van uw huisdier en de gezelligheid met anderen beïnvloeden.

Het goede nieuws is dat mondziekten in eerste instantie te voorkomen zijn. De American Veterinary Dental Society beveelt een volledig tandheelkundig zorgprogramma aan om mondziekten te helpen voorkomen. Dit omvat goede professionele tandheelkundige zorg en goede thuiszorg en voeding. Onderzoek toont aan dat veel gebitsproblemen bij honden kunnen worden beheerst door dergelijke programma's. Uw huisdier is nooit te oud om te beginnen aan een routine voor tandverzorging voor huisdieren.

Artikel door: Marty Smith, DVM

Bekijk de video: Natuurlijke Remedie: 3 ingrediënten elimineren tandplak op een natuurlijke manier verwijderen (April 2020).

Loading...