Mini Labradoodle

Welkom bij uw complete handleiding voor de Mini Labradoodle. Een leuke compacte versie van een van de meest populaire hondenrassen van ontwerpers!

Er zijn twee soorten Mini Labradoodles: de Mini Labradoodle en de Mini Australian Labradoodle.

Beide typen mini-Labradoodles zijn het resultaat van het fokken van een miniatuurpoedel en een labrador retriever.

Maar de Australian Labradoodle heeft ook de Amerikaanse Cocker Spaniel, Engelse Cocker Spaniel en Irish Water Spaniel-stam.

In deze gids zullen we u laten zien wat elke Mini Labradoodle uniek maakt. Evenals de geschiedenis, eigenschappen en typisch gedrag van het ras. Evenals mogelijke gezondheidsproblemen die specifiek zijn voor miniatuur "Doodles".

Wat is een Mini Labradoodle?

Zoals we aan het begin van dit artikel al vermeldden, is de Mini Labradoodle een designerras dat het resultaat is van het paren van een raszuivere miniatuurpoedel met een raszuivere labrador retriever.

De miniatuur Australian Labradoodle is het resultaat van de bovenstaande fokkerij, maar het heeft ook Amerikaanse Cocker Spaniel, Engelse Cocker Spaniel en Irish Water Spaniel in zijn erfgoed.

In de volgende sectie zullen we dieper ingaan op de ouderrassen van deze hybride.

Waar komt de Mini Labradoodle vandaan?

Een hybride hond is het resultaat van het kruisen van twee raszuivere hondenrassen.

Laten we dus eens kijken naar hoe de Labrador Retriever en Miniature Poodle (alias de ouderrassen van de Mini Labradoodle) zijn ontstaan!

De Labrador komt uit Newfoundland, Canada, waar kleine waterjachthonden werden gefokt naar Newfoundlands om de huidige Labrador Retriever te maken.

De American Kennel Club (AKC) erkende formeel de Labrador als lid van de sportgroep in 1917.

Today's Labs worden ook gebruikt als jachthonden, maar je vindt ze ook als hulphonden en geliefde huisdieren.

De Miniature Poodle is ontwikkeld in Duitsland, waar "Pudels" ook werden gebruikt als waterfowl retrievers.

De poedel bereikte uiteindelijk zijn weg naar de Verenigde Staten, waar de AKC het als ironisch genoeg erkende als een niet-sportief ras in 1887.

Hoewel Poedels tegenwoordig vaak worden gezien als 'prim en juiste' honden die alleen in de showring worden gevonden of elegant op een luxueus kussen zijn geplaatst, zijn het in feite zeer energieke, maar goed trainbare honden die zich staande houden in de gehoorzaamheid.

Mini Labradoodle-temperament

Voordat je een nieuw vierbenig lid van je familie kiest, is het belangrijk om rekening te houden met het verwachte temperament van de nieuwe hond.

Als een gemengd ras is het onmogelijk om te weten of het temperament van een Mini Labradoodle meer overeenkomt met het temperament van een ouderras, of dat zijn temperament een mix is ​​van beide ouders.

Zoals bij elke hybride hond, kun je alleen maar een gefundeerde schatting maken van wat hun temperament kan zijn op basis van de algemene persoonlijkheden van zijn ouders.

Miniatuurpoedels staan ​​erom bekend dat ze een beetje verlegen zijn tegenover nieuwe mensen en andere honden, wat de reden kan zijn waarom sommige mensen Poedels associëren met bijtend en pittig gedrag.

Dit gedrag kan echter worden voorkomen met de juiste socialisatie van mensen en andere dieren vanaf een jonge leeftijd.

Bovendien zijn alle Poedels actieve honden die graag gaan wandelen, rennen en zelfs zwemmen!

Een hond met een Poodle-afstamming zal waarschijnlijk baat hebben bij een baan of bij een actief huishouden.

De Labrador Retriever is ook een actieve hond die graag speelt en, nou ja, dingen ophaalt!

Ze kunnen ook behoorlijk actieve kauwers en zoekers van kattenkwaad zijn (vooral als ze een vleugje van iets horen dat een spel zou kunnen zijn!), Dus het is absoluut noodzakelijk om ze iets te geven om mee te spelen.

Je zult ook voldoende ruimte moeten hebben voor een hond die doordrenkt is met dit energieke ras om zijn benen te strekken.

Mini Labradoodle-formaat

Je vraagt ​​je misschien af ​​of een Mini Labradoodle voor volwassenen compact is, zoals zijn Miniature Poodle-ouder of middelgroot, net als zijn Labrador-ouder.

Op basis van de typische afmetingen van de Miniature Poodle en Labrador, zal een Mini Labradoodle volgroeid typisch 14 tot 16 inch lang zijn aan de schouder. Maar ze kunnen oplopen tot 24 centimeter lang als ze de grootte van hun Labrador-ouder erven.

Ze rijpen gewoonlijk tot 15 tot 25 pond. Maar omdat ze een hybride zijn, kunnen ze dichter bij het lage gedeelte van het spectrum (10 tot 15 pond) of het hoge punt van het spectrum (ongeveer 30 pond) liggen.

Australian Labradoodle mini-honden voldoen over het algemeen ook aan de bovenstaande schattingen voor lengte en gewicht.

Mini Labradoodle-kleuren

Zoals we eerder hebben besproken, is het erg moeilijk om de fysieke kenmerken van een puppy met een gemengd ras te voorspellen. Een goede inschatting maken is je beste en enige optie.

Dus, op basis van hun afkomst, zijn Mini American Labradoodles meestal solid-colored, maar Mini Australian Labradoodles hebben een grotere kans om meerkleurig te zijn (hoewel dit lang niet zo gebruikelijk is als effen kleuren).

Als een Mini Labradoodle sterk lijkt op zijn Labrador-ouder, dan kun je eindigen met een miniatuur-chocolade Labradoodle, zwarte mini Labradoodle of een gele mini Labradoodle.

Aan de andere kant, als de Poodle-genen van een Mini Labradoodle sterk zijn, dan zijn de volgende kleuren (kan effen of tweekleurig zijn) ook mogelijk:

 • Abrikoos
 • Zwart
 • Blauw
 • Bruin
 • Room
 • Grijs
 • Rood
 • Zilver
 • Zilver Beige
 • Wit

Mini Labradoodle-jas

Een Mini Labradoodle-puppy kan de korte dubbele jas van de Labrador-ouder hebben, de lange en dikke vacht van de Miniature Poodle-ouder, of iets daartussenin.

Bovendien kan een Mini Australian Labradoodle ook een zijdeachtige kwaliteit hebben voor zijn vacht. Dankzij de invloed van Engelse Cocker, American Cocker en Irish Water Spaniels.

Het is een algemene gedachte dat alle Labradoodles allemaal hypoallergeen zijn en niet vergieten.

We zullen praten over waarom dit niet noodzakelijkerwijs waar is in de volgende sectie.

Mini Labradoodle verzorgen en afwerpen

Als je allergisch bent voor hondachtige huidschilfers, heb je misschien oogappel gehad met een schattige minichocolade Labradoodle. Helaas, hoewel sommige fokkers mensen kunnen misleiden dat hij zeker hypoallergeen en niet-verharend is, wilt u misschien overwegen om een ​​hybride hond te kopen.

Dit is eenvoudig niet het geval.

Een Mini Labradoodle heeft een ouder die wel (Labrador) en een ouder die niet werpt (Miniature Poodle) werpt. Er is daarom geen garantie dat een Mini Labradoodle 100% hypoallergeen en niet-verharend zal zijn. Hij kan iets minder afwerpen, of hij kan veel verliezen.

Wat het verzorgen betreft, zal een Mini Labradoodle beslist wat onderhoud aan de vacht vereisen.

Als hij een dubbele jas vertoont, heeft hij minimaal een wekelijkse poetsbeurt nodig. Maar als hij meer een poedeljas heeft, dan zal hij dagelijks moeten poetsen, vooral als hij lang wordt bewaard.

Hoe langer de vacht van een Mini Labradoodle is, hoe groter de kans dat deze vager wordt. Dit is een hond die heel veel baat zou hebben bij regelmatige bezoeken met een trimmer!

Mini Labradoodle-gezondheid

Mini Labradoodles kunnen vatbaar zijn voor bepaalde genetische aandoeningen, of ze kunnen gezondheidsproblemen ontwikkelen naarmate ze ouder worden.

Een paar veel voorkomende hondenkwalen zijn heupdysplasie, oogziekten, allergieën en huidirritaties.

Zowel Poedels als Labrador Retrievers zijn echter vatbaar voor heupdysplasie en cataracten, dus een Mini Labradoodle kan meer risico lopen op het ontwikkelen van een of beide van deze aandoeningen.

Raadpleeg ons artikel over Labrador Retrievers voor meer informatie over de ziektes en gezondheidsproblemen die Labrador Retrievers gewoonlijk treffen.

Raadpleeg ons artikel over standaardpoedels voor meer informatie over de ziektes en gezondheidsproblemen die Poedels van alle soorten en maten treffen.

Bovendien zijn miniatuurpoedels volgens de AKC specifiek gevoelig voor orthopedische problemen. Inclusief luxerende patella's waarbij de knieschijf uit de plaats springt, en Legg-Perthesm een ​​degeneratie van de heupbotten.

Als u van plan bent een Miniatuur Labradoodle van een fokker te kopen, zorg er dan voor dat ze genetische tests uitvoeren op beide ouders. Door hen in staat te stellen eventuele genetische gezondheidsproblemen te bepalen, kunnen ze deze doorgeven aan hun nakomelingen.

Mini Labradoodle trainingsvereisten

Omdat Labradors vooral gevoelig zijn voor elleboog- en heupdysplasie, en Miniatuurpoedels ook heupdysplasie en andere heupgerelateerde orthopedische problemen kunnen ontwikkelen, moet u ervoor zorgen dat een Miniatuur Labradoodle voldoende beweging krijgt.

Niet alleen zullen oefeningen hun botten en spieren in beweging houden, maar het zal ook Mini Labradoodles mentaal betrokken houden. Zowel labradors als poedels zijn meestal energierijke rassen.

Wees bereid om een ​​Mini Labradoodle mee te nemen op veel wandelingen en elke dag minstens een uur speeltijd met hen door te brengen.

Door je Mini Labradoodle actief en spelend te houden, kan hij ook zijn gewicht onder controle houden, waardoor zijn gewrichten minder belast worden.

Je zult zeker profiteren van het hebben van een omheinde tuin en / of een goede hoeveelheid vloeroppervlak in je huis zodat deze hond zichzelf kan oefenen.

Hoe lang leven Mini Labradoodles?

Honden van gemengd ras leven gemiddeld iets langer dan rashonden.

Miniatuurpoedels hebben een gemiddelde levensduur van 14 jaar en de levensduur van Labrador Retriever ligt dichter bij 12 en een half jaar. Dus je kunt redelijkerwijs iets verwachten in deze regio voor je Miniature Labradoodle.

Miniatuur Labradoodle-puppy's

Het vinden van Miniatuur Labradoodle-fokkers zal waarschijnlijk gemakkelijker zijn dan het vinden van een fokker voor veel andere hybride honden, omdat Doodles tot de meest gewilde ontwerpersrassen behoren.

Als je een Mini Labradoodle van een fokker koopt, kun je verwachten ongeveer $ 2.500 te betalen, een paar honderd dollar te geven of te nemen. Het bedrag varieert op basis van het ouderdier en hoeveel ze waard zijn voor de fokker.

Zorg ervoor dat je naar een fokker gaat die de volledige gezondheidstest van elke ouder test op hun respectievelijke gezondheidsproblemen in het ras. En iemand die ze houdt als geliefde leden van de familie, niet puur voor winst.

Redding van miniatuur Labradoodles

Als je een Mini Labradoodle wilt adopteren of redden in plaats van er een te kopen bij een fokker, zijn er verschillende Miniatuur Labradoodle-reddingen die gepensioneerde show- en fokdieren aanbieden voor adoptie.

Is een Mini Labradoodle een goede familiehond?

Neem de tijd om een ​​paar dingen te overwegen voordat u besluit een Mini Labradoodle te kopen.

Zowel Miniature Poodles en Labradors zijn zeer actieve rassen. Ze vinden het leuk om te bewegen en veel te spelen. Dus een Mini Labradoodle heeft zeker genoeg ruimte nodig om de "bouncies" eruit te krijgen.

Je zou ook een omheinde tuin kunnen overwegen. Je Doodle houdt niet alleen van zelf-oefening, maar hij is ook geneigd om dingen op te snuiven, dankzij zijn retriever-lijn aan beide kanten.

Bovendien hebben beide ouderrassen dikke vachten. Het is dus eigenlijk een gegeven dat een Mini Labradoodle minimaal een wekelijkse poetsbeurt nodig heeft. Daarnaast hebben ze mogelijk eens per maand een professioneel trimmen en knippen nodig.

Niet alle Labradoodles zijn hypoallergeen en non-shedding, dus reken hier niet op.

Je moet ook voorbereid zijn op de gemeenschappelijke kwalen van beide ouders. Zoals heup- of elleboogdysplasie en cataracten. We raden genetische tests van puppy's aan om te zien hoe waarschijnlijk het is dat ze deze aandoeningen ontwikkelen, evenals eventuele andere die van invloed zijn op het moederbestand.

Ten slotte kunnen Mini Labradoodles de persoonlijkheid van hun Lab-moeder in jouw gezicht erven, of ze kunnen de verlegen aard van hun Miniature Poodle-ouder erven. Doodles zijn typisch zeer vriendelijke honden, maar we raden aan ze zo vroeg in hun leven als mogelijk met andere honden en mensen te socialiseren om later ongepast gedrag te voorkomen.

Referenties en verdere lectuur

 • Labrador Gezondheid
 • De poedel
 • AKC - Miniatuurpoedel
 • 250 perfecte poedelnamen
 • Heupdysplasie bij honden
 • Elleboogdysplasie
 • O'Neill, DG et al. 2013 Levensduur en mortaliteit van eigen honden in Engeland. The Veterinary Journal.

Bekijk de video: Charlie - Mini Labradoodle - 3 weken durende residentiële hondentraining (April 2020).

Loading...