Stomatitis bij honden: soorten en eerste hulp

Ziekten van de mondholte is niet alleen een zware geur uit de mond van een huisdier. Ziek tandvlees en tanden beïnvloeden de werking van het gehele spijsverteringskanaal, cardiovasculaire en immuunsystemen. Daarom moet stomatitis bij honden onmiddellijk worden behandeld, zelfs als de ziekte frivool lijkt en tot nu toe het huisdier niet stoort. Hoe stomatitis te detecteren en wat te doen om de hond te helpen?

Stomatitis is een ontsteking van het tandvlees, slijmvliezen van de wangen, gehemelte, oppervlak van de tong en delicate slijmvliezen. De ziekte verloopt acuut - levendige symptomen, een duidelijke verslechtering van de aandoening of chronisch - tekenen van malaise zijn afwezig of niet uitgesproken, na onderzoek zijn veranderingen in de slijmvliezen onbeduidend tijdens de rustperiode en duidelijk tijdens perioden van terugval.

Stomatitis is primair en secundair. Primaire stomatitis omvat de gevolgen van verwondingen, brandwonden (inclusief chemische), bacteriële infecties. Secundaire stomatitis is een uiting van een ernstige aandoening (virussen, diabetes, allergieën) of de gevolgen van onjuiste zorg voor de tanden van een huisdier (steen, cariës). Bij jonge puppy's kan stomatitis ontstaan ​​als gevolg van onjuiste tandveranderingen of een onjuiste positie van de groeiende kies.

Soorten stomatitis

Atrofische stomatitis ontwikkelt zich tegen een achtergrond van onbevredigend onderhoud, als gevolg van uitputting, als gevolg van leeftijdsgebonden veranderingen. Bubbels, papilloma's, bloedende wonden verschijnen op het losse, ontstoken slijmvlies. Het slijmvlies raakt gemakkelijk gewond, zelfs lichte druk veroorzaakt hevige pijn - de hond stopt met het eten van droog voedsel en ander vast voedsel.

Ulceratieve of gangreneuze stomatitis - bloedende "putten", vaak op het tandvlees, maar kan op puppy's en tong zitten. Het is onmogelijk om ulceratieve stomatitis bij honden niet op te merken - de afstervende slijmvliezen rond de wonden worden helderrood met een blauwachtige of grijsachtige tint, na kauwen op het speelgoed blijft het bloed achter. De oorzaken van dit type stomatitis zijn veel - ondervoeding, infecties, tumoren, constante stress, ziekten van interne organen en systemen, hormonale pieken, zwakke immuniteit.

Catarrale stomatitis - ontsteking van het slijmvlies zonder duidelijke gebreken zoals zweren en diepe wonden. Ontstoken gebieden zwellen op, worden rood en worden bedekt met een lichte coating. De meest voorkomende oorzaak is onvoldoende zorg, tandsteen, scherpe randen van gebroken tanden. Soms reageert het slijmvlies met ontsteking op ziekten van het maagdarmkanaal, lever en immuunsysteem. Dit is een milde vorm van stomatitis, maar complicaties zijn onvermijdelijk zonder behandeling.

Ondanks verschillende oorzaken zijn de symptomen van stomatitis vergelijkbaar: de hond eet voorzichtig of weigert voedsel, wrijft over zijn gezicht met zijn poot of wrijft tegen meubels, bijt geen speelgoed, staat niet toe om de mondholte te onderzoeken. In ernstige gevallen verschijnt een sterke geur uit de mond, het kwijlen van het huisdier, temperatuurstijgingen, bloedarmoede, lethargie en zwakte worden waargenomen. Bij het onderzoeken van het tandvlees, de tong en het slijmvlies van de wangen, zijn veranderingen merkbaar (ze kunnen niet tot uitdrukking worden gebracht, maar altijd is iets niet zoals gebruikelijk).

EHBO

De hond moet zo snel mogelijk aan de dierenarts worden getoond! Als het vandaag onmogelijk is om het goed te doen, help uw huisdier dan als volgt:

  • inspecteer de mond zorgvuldig met een zaklamp. Misschien zit een botfragment vast in het tandvlees of de wang, een stukje van een stok. Als het vreemde voorwerp duidelijk zichtbaar is, probeer het dan met een pincet eruit te trekken. Als de splinter diep zit - martel de hond niet, ga onmiddellijk naar de dokter;
  • behandel de slijmvliezen met 0,05% chloorhexidine, 0,1% mangaanoplossing, kamillebouillon of furaciline. Om dit te doen, giet je vloeistof in een spuitfles (je kunt elk goedkoop product in een apotheek kopen, de container grondig gieten en spoelen) en alles rond de ontstoken gebieden spuiten. Probeer niet direct in de wonden te komen, het doet pijn - de vloeistof zal nog steeds worden verdeeld over de slijmvliezen en de getroffen gebieden vastleggen. Je kunt een vochtig wattenstaafje gebruiken, maar het is pijnlijker dan irrigatie. Laat uw huisdier na de behandeling een uur niet eten en drinken;
  • verwijder alle beten, toffees, tweeters, etc. Natuurlijk, als de symptomen pijnlijk zijn, zal de hond niets kauwen. Maar als stomatitis geen tijd heeft gehad om te 'bloeien', kan het huisdier zichzelf schaden;
  • sluit warm, koud en hard voedsel uit. Als tijdelijk dieet zijn soepen, slijmerige ontbijtgranen, gekookte vis of vlees, fijngehakt, fijngehakte eieren, geraspte groenten geschikt. Het eten moet een beetje warm zijn.

Stel het bezoek aan de kliniek niet uit - u kunt de oorzaak van de ziekte niet bepalen aan de hand van de foto's en verhalen. En zonder de reden te achterhalen, is het onmogelijk om te begrijpen hoe stomatitis bij honden moet worden behandeld. Voor lokale behandeling zal de dierenarts een zalf of oplossing voorschrijven die ontstekingen verlicht en de groei van bacteriën voorkomt. Milde analgesie kan nodig zijn - irrigatie of algemeen, in tabletten / injecties. De dierenarts zal vrijwel zeker antibiotica voorschrijven. Voor de rest is alles individueel en kunnen geen aanbevelingen worden gedaan zonder algemene analyses uit te voeren - voor een succesvolle behandeling moet u de belangrijkste kwaal onder controle houden of de oorzaak van ontsteking volledig elimineren.

Bekijk de video: konijn rhinoscopie verkalking in de neusgang (April 2020).

Loading...