De kat heeft een snor: we observeren de conditie van het huisdier

Moet ik me zorgen maken als een kat een snor heeft? Het verlies van vibrissa is natuurlijk geen acuut symptoom en het is geen paniek waard, maar let op de conditie van het huisdier nog nodig. De mate van alertheid en de behoefte aan lijninterventie wordt bepaald door de omvang van de verliezen. Als de kat al zijn snor heeft verloren, is het niet de moeite waard om een ​​telefoontje naar een arts uit te stellen, maar eerst dingen.

Dit is interessant! Op het gezicht van de kat groeien 32-33 vibrissa, die 6-7 cm lang worden.

Waarom heeft een kat een snor

De snorharen van katten of vibrissa zijn dikke, elastische haren groeien op de snuit (op de wangen en boven de ogen) en op het lichaam. Lange haren op de ellebogen of zijkanten van uw huisdier zijn ook vibrissae en ze zijn om een ​​reden aanwezig. Met behulp van een snor, een kat bepaalt zijn positie in de ruimte, alsof je lucht of obstakels voelt. Vibrissen vangen luchttrillingen op, wat de kat helpt detecteer de bron van beweging of geluid.

Dit is interessant! Met behulp van een snor op het gezicht bepalen dieren (niet alleen katten) of ze in het gat kruipen, bijvoorbeeld een luik in de deur. Misschien heb je grappige video's gezien waarin mollige katten tussen de deuren zaten? De man met de staart voelde een snor en besloot dat hij erdoorheen zou kruipen, maar hij hield geen rekening met het overtollige gewicht. Als het dier niet zwaarlijvig was, zou dit niet zijn gebeurd.

Heb je gemerkt dat de kat tijdens het eten zijn kop naar de kom laat zakken totdat de snorharen de zijkanten raken? Dit is te verklaren door instinct, omdat de staart zijn hoofd naar beneden heeft laten zakken, zijn neus in het water kan bevochtigen en het kan inhaleren.

Misschien heb je bezwaren tegen het bovenstaande, omdat katten anders zijn, bijvoorbeeld dezelfde afmetingen, maar met korte en lange snorrenHoe een dergelijke functie uit te leggen? Alles is belachelijk eenvoudig, de lengte van de snor is evenredig met de breedte van het skelet, de lengte van de tong ... gezichtsscherpte, geur en gehoor!

Dierenartsen concludeerden op basis van hun eigen ervaring dat een kitten met een lange, dikke en stijve snor op volwassen leeftijd (hoogstwaarschijnlijk) problemen met het gezichtsvermogen. Dat wil zeggen dat het lichaam van tevoren rekening houdt met zijn inferioriteit en compenseert voor gezichtsscherpte door de mechanische gevoeligheid te vergroten. Bij katten, waarvan de snorharen sterk uitsteken, kunnen ze worden waargenomen problemen met geur.

Raak echter niet van tevoren in paniek en nog meer, dus u moet geen huisdier kiezen voor een snor, voor sommige rassen is het gebruikelijk om een ​​zeer prachtige snor te hebben ... of helemaal niet te hebben. Naakte katten missen vibrissa in het beste geval zijn hun snorharen zeer zeldzaam of kort. In Rex kunnen de vibrissae worden gedraaid en constant breken. Een vergelijkbare situatie wordt waargenomen in vouw katten, omdat hun "kenmerk" te wijten is aan een mutatie van het gen dat verantwoordelijk is voor de vorming van bindweefsels.

Laten we terugkeren naar de hoofdvraag - is het normaal dat een kat een snor heeft? Er is niets bovennatuurlijks in dit fenomeen als dit het gevolg is natuurlijke verandering vibrissa. Dat wil zeggen, de snor groeit, enige tijd dient het de staart en valt eruit, plaats makend voor een jonge vibrissa. Dit is een natuurlijk proces en vereist geen tussenkomst.

Waarschuwing

De meest voorkomende oorzaak van snorproblemen bij katten ligt in de "zorg" van de eigenaar. Vooral vaak worden dieren met weelderige en lange vibrissen blootgesteld aan "huiselijk geweld". Snijd nooit de snor van uw huisdier, ongeacht welk motief u volgt!

 • Pluk je snor niet bij een kat, zelfs als deze tot de kale rassen behoort.
 • Kort je snor niet inals de kat ze tijdens het eten vlekken. Het huisdier zelf zal perfect omgaan met wassen en zijn eigen hygiëne.
 • Als je dat denkt de kat heeft weinig snorren, snij ze niet om "dikker te worden". Deze "wet" werkt niet bij mensen, maar nog meer bij huisdieren.

Belangrijk! Als je goede bedoelingen nastreeft, kun je een huisdier schaden! Een dier dat opzettelijk geen snor heeft, verliest zijn vermogen om volledig in de ruimte te navigeren en voelt zich ongemakkelijk. Onveiligheid creëert bezorgdheid over het eigen leven en gezondheid, dat wil zeggen, het kan gemakkelijk leiden tot depressie en ongepast gedrag.

De kat, wiens snor werd gesneden, kan niet vredig slapen, haar gang verandert, kreupelheid en onzekerheid verschijnen. Het gebrek aan vibrissen is letterlijk leidt tot psychische aandoeningendie in krankzinnigheid gaat. Of een dier herstelt van een verwonding hangt af van de aangeboren gegevens en mentale stabiliteit.

Belangrijk! De enige optie voor het verwijderen van snorharen is de door de dierenarts voorgeschreven behandeling. Zelden, maar afwijkingen treden op, wat leidt tot het ontstaan ​​van vibrissen in de huid (ingegroeide haren). Sterke schimmelinfecties dwingen het verwijderen van haar, inclusief snor, op de getroffen gebieden.

Waar de snor het over heeft

Als je de ontwikkelingsfasen van vibrissae observeert, kun je merken dat ze dikker worden, donkerder worden en dan helderder worden. De neergeslagen vibrissa is gedeeltelijk gekleurd, heeft een ruwe structuur en de punt is scherp. Deze structuur geeft de leeftijd van het haar aan, omdat de kat het meerdere jaren "droeg".

Belangrijk! Een scherp wit worden van de snor duidt bijna altijd op een nederlaag door wormen!

Een gebroken snor is ook een teken, of misschien symptoom. Een gezond huisdier kan de vibrissae breken, behalve tijdens een gevecht of andere "problemen", bijvoorbeeld tijdens een spel. Bij het wassen, zijn staarten heel voorzichtig met hun "sensoren". Als het gezicht van uw afdeling is versierd met fragmenten van een snor, zorg er dan voor dat:

 • Er is een normale luchtvochtigheid in huis.

 • Je baadt de kat niet te vaak en shampoo is geschikt voor haar.
 • Het fenomeen wordt niet geassocieerd met een herstructurering van het metabolisme afhankelijk van het seizoen van het jaar of de puberteit.
 • Een kat heeft altijd toegang tot zoet water - een snor die te droog en broos is, is een duidelijk teken van uitdroging.

Dit is interessant! Er is een teken dat de gevonden katachtige snor onverwachte winst belooft. De vibrissa moet toevallig worden gevonden (en niet opzettelijk worden gescheurd)! Daarna moeten de antennes op een afgelegen plek worden geplaatst en moet het huisdier worden bedankt ... en wachten tot het nette bedrag op u is gevallen.

Oorzaken van snor

Wat te doen als de toestand van het huisdier storend is en intuïtie suggereert dat het verlies van een snor slechts een symptoom is. Natuurlijk moet u een arts raadplegen, maar het probleem is dat voor een juiste diagnose een volledige geschiedenis is nodig. Het eerste dat moet worden uitgesloten, zijn fouten in het dieet:

 • Onevenwichtig dieet - goedkoop voer, een groot aantal vissen, niet-natuurlijke producten, enz.
 • Voedselallergie - individuele lichaamsreactie op voedsel. Samen met het verlies van haar, worden jeuk, roodheid van de slijmvliezen, scheuren en speekselvloed meestal waargenomen.
 • Non-food allergie - vergelijkbaar met voedselallergieën, maar op elke stof in het milieu kan een reactie worden waargenomen. Het duurt meestal lang om een ​​allergeen te identificeren en de kat heeft antihistaminica nodig.
 • Metabole stoornis - een fenomeen dat kenmerkend is voor jonge en oudere dieren. Metabolisme reageert scherp op veranderingen of pathologieën die zich net zijn begonnen te ontwikkelen.
 • Onvoldoende inkomen vitaminen, vooral A, C en D.
 • Micronutriëntentekort - een complex van calcium, kalium, magnesium en fosfor is niet alleen belangrijk voor snorren en wol. Een tekort of onbalans van micro-elementen heeft een negatieve invloed op het cardiovasculaire systeem en bloedvormingsprocessen.
 • Gebrek aan collageen en taurine - in tegenstelling tot honden, zijn katten erg afhankelijk van deze elementen. Het probleem is dat gezelschapsdieren nergens collageen kunnen krijgen, dus de eigenaar moet zorgen voor vitaminesupplementen voor het huisdier of een gevarieerd, uitgebalanceerd dieet.

Verder moet de kat worden onderzocht en, indien nodig, worden behandeld voor:

 • parasieten - wormen, vlooien, zweepwormen, teken. Kleine en schijnbaar onschadelijke buren zijn in staat om een ​​gezond lichaam te 'ondermijnen' tot catastrofale proporties. Wolverlies en snorverlies - dit zijn slechts de eerste "klokken".
 • Schimmelbeschadigingen - Geïdentificeerd door onderzoek en schrapen van de huid.
 • Bacteriële infecties van de huid - dat wil zeggen, de kat was gekrast, microben kwamen in de wond en vermenigvuldigden zich. Gewoonlijk is de focus zichtbaar of voelt aan. Bij het palperen reageert het huisdier op pijn en zorgen.
 • Diabetes mellitus en suikervrij - pathologieën van het hormonale systeem, leidend tot ernstige metabole stoornissen. Het dier heeft een uitgebreide behandeling nodig en haaruitval is geen groot probleem.
 • Hypo en hyperthyreoïdie - net als in de vorige paragraaf bedreigen pathologieën het leven van het dier en het verlies van snorharen is slechts een deel van het ongemak. Overtredingen zijn te wijten aan een onjuiste werking van de schildklier en een tekort / teveel aan hormonen.

Bekijk de video: SCP-093 Red Sea Object. Euclid class. portal extradimensional artifact stone scp (April 2020).

Loading...